TOPstrooisel bij Boerkamp VOF te Olst

TOPstrooisel bij Boerkamp VOF te Olst

Genieten als je ’s ochtends de stal binnenkomt.

TOPstrooisel bij Boerkamp VOF te Olst

Rob boerkamp van melkveebedrijf Boerkamp VOF kan elke ochtend wel een foto zoals hierboven maken. Alle koeien liggen of staan te vreten, geen koeien die in- of bij de boxen staan.
Op het melkveebedrijf van Rob Boerkamp worden 350 melkkoeien, 3 maal daags gemolken. In de grote ligboxenstal hoeven de koeien enkel te eten, drinken en liggen. In de oude stal worden de koeien gemolken, is de separatie-ruimte, staan de droge koeien en is er een groep voor aandachts-koeien.

topstrooisel-boerkamp-02In de ligboxenstal is gekozen voor diepstrooiselboxen gevuld met Topstrooisel. De belangrijkste redenen om met diepstrooiselboxen te gaan werken, zijn aan de hand van een eigen onderzoek naar voren gekomen. In een proefopstelling met een gedeelte diepstrooisel en een gedeelte waterbedden, is een bepaalde periode gekeken naar het lig-gedrag van de koeien. De koeien die beschikking hadden tot diepstrooiselboxen, lagen gemiddeld 2 uur per dag langer in de boxen. Deze 2 uur is terug te zien in de melk, voor elk uur dat een melkkoe langer ligt (uit vrije wil) geeft hij gemiddeld 1 liter melk meer.

Verschillende producten zijn uitgeprobeerd als vulling voor de diepstrooiselboxen. Topstrooisel is het product wat sinds 2014 het beste past bij Boerkamp. De redenen daarvan zijn de volgende, in deze volgorde:

  1. Uiergezondheid, “Met gescheiden mest liep het celgetal sterk op, ook kwam er meer Mastitis voor. Met Topstrooisel is het celgetal flink gezakt en blijft laag, Mastitis komt weinig voor. Ook doordat Topstrooisel goed blijft liggen, wat weer zorgt voor een goede positionering van de koe in de box, is er weinig vervuiling in de boxen”
  2. Koe- comfort, “De koeien liggen gewoon heel graag in Topstrooisel, het geeft een mooie zachte bedding. Kale en/of dikke hakken zijn eigenlijk verleden tijd.”
  3. Besparing op de arbeid, “1 keer in de maand vullen we de boxen bij, deze rijden we dan helemaal vol. De rest van de maand is het 3x daags, met melken, even langs de boxen lopen”.
  4. Financieel, “Met iets meer dan 0,5 cent per liter melk aan strooiselkosten, voor alle koeien op het bedrijf, is helemaal niet duur voor diepstrooiselboxen. Voor ons is het ongeveer net ze duur als gescheiden mest, maar Topstrooisel is wat mij betreft veel beter!”

topstrooisel-boerkamp-04 TOPstrooisel bij Boerkamp VOF te Olst


Reageren is niet mogelijk.